Liker iz bukovih listov

Bukve imajo vsak dan več zelenih listov. Njihova nežna zelena barva in prijeten vonj kar kličeta, da sežemo ponje. V meni budijo spomine na mlade šolske dni, ko smo jih smukali ob poti in jih žvečili. Prijeten kiselkast okus je še vedno nekje v spominu. In še vedno si vsako pomlad privoščim malo okusnih spominov.
Že par let pripravljam bukov liker. Res je nekaj posebnega, zato tudi letos ponavljam vajo.
Bi si ga pripravili tudi vi?


Potrebujete 1 liter gina, 20 dag sladkorja, kozarec vinjaka, 2 dcl vode.

Mlade bukove liste (naberemo mlade, ko so še svetlo zeleni, nežni in mehki, še malo zmečkani).
Litrski kozarec do polovice napolnimo z bukovimi listi, prelijemo z ginom in dobro zapremo. Pustimo stati na sobni temperaturi 3 tedne. Vmes večkrat pretresemo. Nato tekočino precedimo skozi gosto bombažno krpo. V vreli vodi raztopimo sladkor in ohlajeno tekočino prilijemo k bukovemu ginu. Dodamo še vinjak, premešamo in nalijemo v steklenice. Za lepši videz lahko v steklenico damo par lepih bukovih listov. Shranimo ga na temnem in hladnem mestu. Pravo aromo in okus razvije po parih mesecih.
Po želji lahko 1/2 gina nadomestimo z vodko, vinjak pa z albanskim konjakom. Na ta način dobimo izrazitejši okus bukovih listov.

Moj lanski izdelek je še vedno nedotaknjen. Čaka na obiskovalce mojih zeliščarskih delavnic. Prepričana sem, da se čas počitka prav lepo odraža na polnosti in harmoniji njegove arome.

Tudi letos je bukovo listje že namočeno!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja