Naše babice so znale pripraviti učinkovit sirup proti kašlju. Tudi danes si ga lahko pripravimo za svojo domačo lekarno. Le da ga ne zakopljemo v zemljo, če nimamo te možnosti, temveč kozarec zavijemo v papir, da preprečimo dostop svetlobe in ga spravimo v najhladnejši kot kleti. Pa poglejmo recept.
Naberemo mlade, čiste liste trpotca, jih drobno narežemo in damo v kozarec. V kozarec jih nalagamo v plasteh izmenoma z sladkorjem (rjav ali bel) – plast trpotca, plast sladkorja, plast trpotca,…(kot smrekove vršičke), dobro potlačimo, dokler ni kozarec poln. Počakamo en dan, da se vsebina posede in dopolnimo do vrha. Ponavljamo toliko dni (običajno tri dni), dokler kozarec ni popolnoma poln. Nato kozarec dobro zapremo, ga zavijemo v papir in zakopljemo v zemljo. Lahko pa ga ovitega postavimo v hladno klet. Pustimo mirovati 3 – 4 mesece, nato sirup precedimo, ga pogrejemo do 85 – 90°C in napolnimo v steklenice, ki jih dobro zapremo in shranimo v temni in hladi kleti. Če nimamo možnosti tovrstne izdelave, postavimo kozarec na sonce ali v bližino štedilnika toliko časa, da se na dnu nabere sirup. Tudi ta sirup prekuhamo in nato spravimo v steklenice.
Babice so ga svojim otrokom dajale po žličko zjutraj in zvečer. Z njim so preganjale prehlad in kašelj.